ANRSC nu a emis încă metodologia de calcul a căldurii înregistrate în repartitoare
Fiecare firmă care le montează deţine un soft licenţiat de calcul
Lipsa unor norme metodologice privind repartizarea costurilor de încălzire pentru părţile comune ale unui bloc creează haos în calculul costului agentului termic.
Întrebat dacă este reală informaţia potrivit căreia deţinătorii de repartitoare de costuri dintr-un bloc plătesc mai mult decât vecinii lor care nu le-au montat, preşedintele Asociaţiilor de Proprietari "Habitat", Mihai Mereuţă, a declarat pentru Curierul Naţional că acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă s-a produs o eroare.
"De la montarea primelor repartitoare, de acum 6 - 8 ani, se poate observa că, de fapt, costurile au scăzut în medie cu 50%. Dacă s-a constatat că proprietarii care şi-au montat repartitoare de costuri plătesc, de fapt, mai mult decât cei care nu le au, înseamnă că este o greşeală pe undeva. Bine, dacă se consideră că toţi au aceleaşi calorifere, construite din acelaşi material, cu acelaşi număr de elemenţi şi cu aceeaşi suprafaţă. Este normal ca o persoană care şi-a montat pe balcon un calorifer cu 25 de elemenţi să plătească mai mult decât vecinul său care nu îl are deloc. Revenind la erori, acestea pot fi legate şi de proasta calitate a agentului termic, dar şi de procentul alocat părţilor comune. Este ilogic ca asociaţia să decidă cât e consumul pe părţi comune. Adică să ridici mâna şi să spui că e bine ca procentul să fie de 10 - 15%. Atunci apar probleme. Dacă ai un minim de 30%, atunci e corect. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) trebuia să emită, încă din 2007, normele de repartizare, dar nu le-a emis. Legea 230/2007 nu spune cum se repartizează încălzirea pe apartamentele care şi-au montat repartitoare", a declarat Mihai Mereuţă. @N_P