Vreţi să fiţi proprietar pe o bucată de pământ şi să vă învecinaţi la nord cu Gabriel García Marquez, la sud cu Ada Milea, la est cu Vaclav Havel, iar la vest cu Hertha Müller?
Caricaturistul Ion Barbu a iniţiat un proiect menit să transforme Casa Memorială Ion D. Sîrbu şi arealul aferent de la Petrila într-un Centru Cultural European care să cuprindă un muzeu, un centru de studii sîrbologice, un spaţiu de dezbateri, o galeriei de artă şi un teatru în aer liber. Pornind de la afirmaţia lui Ion D. Sîrbu cum că: ŤPetrila nu era nici sat, nici comună, nici oraş. Era Colonie.ť; constatând că-n zilele noastre Petrila nici măcar Colonie nu mai este; bucurându-ne că un număr de entuziaşti (categorie umană pe cale de dispariţie) locuitori ai Petrilei înţeleg să perpetueze memoria scriitorului Ion D. Sîrbu, specie petrileană rară şi pe cale de dispariţie; regretând că vreme de 20 de ani autorităţile locale tratează cu nepăsare şansa ca Ion D. Sîrbu să devină brand-ul oraşului pe care-l păstoresc, noi, ŤSocietatea Civilă Colonialistăť, iniţiem acest proiect menit să transforme Casa Memorială Ion D. Sîrbu şi arealul aferent într-un Centru Cultural European, se arată în deschiderea proiectului.
Prima parte repararea interioară a casei memoriale s-a realizat cu fonduri strânse de pe unde s-a putut. Pentru banii necesari la continuarea lucrărilor, Ion Barbu a venit cu ideea de a scoate la vânzare terenul din jurul casei, prin operaţiunea Terres des Hommes. Nu este vorba despre o tranzacţie imobiliară, ci despre una culturală: cei 476 de metri pătraţi au fost împărţiţi în 4.000 de parcele, dintre care 10 sunt donate unor personalităţi, cu care cumpărătorii vor fi vecini de parcelă. În plus, odată cu Certificatul de Apropitar, cumpărătorii vor primi şi un paşaport care să le ateste cetăţenia colonială-literară, plus o punguţă cu pământ. Preţul unei par