Vreau doar să vă atrag atenţia asupra unor dezvăluiri cutremurătoare: cum au fost folosiţi soldaţii drept cobai pentru experimentele nucleare desfăşurate de armata franceză în Sahara alegeriană, între 1960 şi 1966. Dezvăluirile au fost făcute de către Le Parisien, dar subiectul este prezentat foarte bine şi în Le Figaro.
Pentru că Florin Puşcaş şi Florina mi-au dat de înţeles că francofonia nu e chiar la ea acasă pe la noi, voi face un scurt rezumat al dezvăluirilor:
Un raport desemnat drept “confidenţial apărare” obţinut de Le Parisien clarifică unele aspecte ale testelor nucleare efectuate de armata franceză în Sahara algeriană, între 1960 şi 1966. Prima bombă atomică franceză exploda în urmă cu 50 de ani, pe 13 februarie, în deşert. au urmat alte 16 teste, până în 1966. În douăsprezece din aceste teste au existat scurgeri lichide, de praf sau de gaze radioactive, provocând iradierea accidentală a sute de soldaţi francezi, dar şi a beduinilor din regiune. Se pare, însă, conform noilor dezvăluiri, că iradierile nu erau tocmai întâmplătoare. Soldaţii au fost expuşi deliberat la efectele testelor nucleare. Obiectivul era “studierea efectelor fiziologice şi fizice ale armei atomice asupra omului, în scopul obţinerii elementelor necesare pregătirii fizice şi formării morale a combatantului modern” – conform documentelui confidenţial, cu autor anonim, care are titlul “Geneza organizării şi experimentele din Sahara”. Documentul ar fi fost redactat în 1998, după abandonarea testelor.
Referitor la ultimul test al unui tir atmosferic, din 25 aprilie 1961, aflăm că o patrulă franceză a fost însărcinată să facă un raid la locul exploziei, “pentru a studia posibilităţile de atac în zona contaminată”. Patrula s-a deplasat până la doar 275 de metri de “punctul zero” al exploziei. Manevra a permis armatei franceze să realizeze faptul că portul măştilor de gaze