"Afacerea", în prezent îngropată, a fost pusă la cale de Gorduna Gerald, fost bodyguard al lui Nicolae Ceauşescu. Marii îmbogăţiţi ai jocului în cadrul căruia s-au rulat 20 de milioane de dolari nu au putut fi aflaţi, deoarece listele cu câştigători au dispărut în urmă cu 17 ani.
Societatea "Gerald" a fost înfiinţată în 1992 şi a funcţionat din octombrie 1993 până în martie 1994, moment în care a fost descoperită starea ei de insolvabilitate.
Se vorbeşte şi acum de implicarea unor nume grele din a¬pa¬ra¬tul gu¬ver¬¬na-mental, dar şi din cel al conducerii locale de la acea vreme care ar fi beneficiat de mai multe oportunităţi pentru a intra în posesia banilor într-un timp foarte scurt.
În regulamentul concursului era specificat faptul că depunătorii puteau lua de şapte ori suma în trei luni de la depunerea banilor.
"Şmecherii" din oraş şi-au ridicat banii în maxim o săptămână de la depunerea banilor, după care listele cu participanţi au dispărut fără urmă.
Luca Gheorghe este unul din cei peste 100.000 de vrânceni păgubiţi în acest joc-piramidal.
"Am pierdut 500.000 de lei vechi. În anii 1993-1994 erau ani grei. Am simţit că e ceva necurat la mijloc, dar tot am jucat. Influenţat de unii vecini care câştigaseră sume frumuşele m-am dus şi am pus o grămadă de bani la Gerald. La numai o săptămână am aflat că jocul a picat şi că patronii plecaseră cu toţi banii", spune focşăneanul.
El este convins că mega-escrocheria a fost controlată de şefii judeţului Vrancea de la acea vreme.
"Aprobările s-au dat repede. Finanţele, Prefectura şi toate celelalte instituţii ale statului au aprobat ca acest joc să se poată desfăşura la Focşani cu toate că ştiau de măgărie. Escrocheria a fost pusă la cale cu ajutorul autorităţilor locale de atunci, dar şi cu nume de rezonanţă din conducerea guve