Subsecretarul de stat american pentru controlul armelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, a declarat că Statele Unite intenţionează să amplaseze în România trei complexuri de interceptoare SM-3, totalizând 24 de rachete, dar decizia finală nu a fost încă luată, au relatat agenţiile Prime-Tass, citată de Omega.md, respectiv Interfax, preluată marţi de Kyiv Post.
Ellen Tauscher a subliniat luni pentru un grup de jurnalişti străini că administraţia SUA "în mod consecvent, a informat Rusia despre tot ceea ce înseamnă abordare etapizată şi adaptată" a instalării sistemului antirachetă american, precum "şi care sunt planurile de realizare a celor patru părţi componente" ale acestui sistem, anunţat la mijlocul lunii septembrie 2009 de preşedintele american, Barack Obama.
"Colegii mei din Rusia au fost informaţi despre vizita mea în România şi despre intenţia preşedintelui Obama de a propune României să recepţioneze în anul 2015 cea de-a doua fază a planului american etapizat de amplasare a sistemului antirachetă, care prevede crearea unei baze de rachete de interceptare SM-3 şi a unei baze terestre", a declarat Tauscher. "Vom pune în discuţie ce anume va fi instalat în România. Eu presupun că este vorba despre trei complexuri, ceea ce înseamnă 24 de rachete de interceptare", a adăugat Tauscher.
Ea a mai precizat că în cadrul scutului nu sunt elemente amplasate în Marea Neagră.
Alte state membre NATO, printre care Bulgaria, şi-au anunţat disponibilitatea de a găzdui elemente ale scutului american. SUA nu au cerut acest lucru Sofiei, dar uşa rămâne deschisă în perspectiva participării, a mai spus Tauscher.
La 4 februarie, Statele Unite au invitat oficial România să participe la scutul american antirachetă. Mesajul preşedintelui Obama a fost adus la Bucureşti de Ellen Tauscher. În aceeaşi zi, CSAT a aprobat propunerea de a găzdui intercep