Cu salarii mici şi cheltuieli mari, românii nu au avut de unde să pună ceva bani deoparte, pentru zile negre. Sursa: Reuters
De aceea, trecerea de la statutul de salriat la cea de şomer este, pentru cea mai mare parte a românilor, un dezastru.
“Faptul că românii nu au suficiente active financiare la care să apeleze în circumstanţe de stres finanaciar explică de ce şomajul e aşa de puţin acceptat în România, de ce pensionarii sunt veşnic nemulţumiţi. Atunci când omul este sărac, practic şi o lună de stat în şomaj este un dezastru pentru el”, a declarat economistul şef al BNR, Valentin Lazea, citat de Mediafax.
FOTO evz.ro
Iahturile rămân pe linia de plutire în an de criză
Oficialul BNR a arătat că populaţia României este de două-trei ori mai săracă în active financiare decât cea a Cehiei sau Ungariei, chiar dacă produsul intern brut al ţării noastre este la un nivel similar cu cel înregistrat în aceste state. Activele financiare ale gospodăriilor sunt alcătuite în proporţie de peste 70% din depozite şi valută, dar mai cuprind şi contribuţiile la fondurile de pensii, poliţele de asigurări, titlurile şi acţiuni.
Depozitele bancare, prea puţine
Românii nu au avut suficient de mulţi bani pentru a constitui depozite la bănci. În această situaţie, nici băncile nu au fondurile necesare pentru a acorda credite din surse interne, a explicat Lazea.
Mai mult decât atât, românii au profitat de relaxarea condiţiilor de creditare, astfel că au luat împrumuturi mai mari. Acum, în contextul în care criza financiară a condus la creşterea numărului de şomeri şi la reducerea veniturilor, românii au datorii pe care nu le mai pot plăti.
“Boom-ul de creditare din perioada 2005-2007 a dus populaţia la limita posibilă de îndatorare. Trebuie înţelese şi băncile de ce au reticenţă, de ce se uită de zec