Mircea Geoana pare sa-si fi asigurat victoria la congresul de sambata. El a reusit sa impuna toate conditiile care sa-l avantajeze. Paradoxal insa, de la aceasta victorie totala de luni ar putea sa i se traga, in final, infrangerea la congres.
Congresul PSD va avea loc la Romexpo, fieful lui Marian Vanghelie, loc in care, potrivit lui Ion Iliescu, nu exista "suficienta rigoare spatiala". Acolo au mai avut loc multe astfel de evenimente ale partidului. Dincolo de aschiile din exprimarea presedintelui de onoare, adversarii lui Mircea Geoana se tem de cele mai grosiere metode de fraudare.
Titus Corlatean amintea chiar de oferta folosirii unor urne cu fund dublu primita de Miron Mitrea la un congres precedent, pe care il organiza ca secretar general al partidului, si pe care refuzat-o. La Romexpo nu pot fi asigurate masurile de securitate de la Parlament, asa ca Marian Vanghelie isi poate aduce nestingherit echipele de interventie.
Norma de reprezentare a ramas cum a vrut Mircea Geoana, cu judetele fidele cel mai bine reprezentate in frunte cu cele trei filiale ale lui Marian Vanghelie care vor avea 225 de delegati la Congres. Deja in judete a inceput mascarada alegerii delegatilor, cu voturi la vedere sub ochiul ager al baronului. Modificarile la statut sunt si ele pe inima presedintelui PSD, in frunte cu in bloc, pentru intreaga lista, reinfiintarea functiei de primvicepresedinte si marirea numarului de vicepresedinti, ca sa aiba ce pune pe masa in schimbul voturilor.
Teoretic, Mircea Geoana poate dormi de acum linistit. Practic insa, orice exagerare produce efecte perverse. A dus manevrele mult prea departe, atat de departe incat a impus miscari strategice in tabara adversa.
Prima a fost retragerea din cursa a lui Adrian Nastase, motivata in cuvinte de o extrema asprime: "Am hotarat sa nu mai candidez pentru c