Patru cercetători din Capitală au dezvăluit astăzi rezultatele unei expediţii în peşterile virgine din Laos, de unde s-au întors în urmă cu două zile. Expediţia din Masivul Khammouane, situat la 10.000 km depărtare de România, este cea mai îndepărtată expediţie la care a participat o echipă de speologi români.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
O echipă de 11 speologi români şi francezi, drintre care patru sunt bucureşteni, au explorat peşteri neumblate şi râuri subterane care curg pe sub munţii Laosului, o ţară din sud-estul Asiei.
După trei expediţii de recunoaştere, care au avut loc în anii 2006, 2008 şi 2009, cercetătorii din Capitală au luat startul în urmă cu o lună, spre una dintre cele mai puţin cunoscute zone carstice ale lumii, Masivul Khammouane.
Expediţia s-a încheiat pe 14 februarie şi a inclus cercetarea a 40 de peşteri din masivul Khammouane.
Pe lângă scopul studierii fenomenelor cartise această expediţie a avut şi obiectivul de a desluşi labirintul de izvoare din regiune, extrem de importnate în sistemul hidrografic al ţării.
Performanţe de excepţie
Timp de aproape o lună, au fost explorate peste 18 km de galerii de peşteră, dintre care, 4,5 km de galerii complet inundate.
„Am coborât prima dată în subteran, la data de 19 ianuarie , în peştera Xe Bang Fai, una dintre cele mai imprsionante din lume, din punct de vedere ale fenomenelor carstice. Râul al cărui nume îl poartă este afluent al Mekongului şi debitul său poate ajunge la 500 metri cubi pe secundă, în perioadele de viitură”, a spus unul dintre participanţii la expediţie, Tudor Marin, instructor în cardul Federaţiei Române de Speologie.
El a adăugat că doar scafandri profesionişti, extrem de experimentaţi şi dotaţi cu echipament adecvat, se pot încumeta să se scufunde în apele sale tulburi, pentru că există un foarte mar