Orice problemă oculară văzută la copii, mai ales la sugari, poate să le afecteze vederea iremediabil, avertizează doctor Daniela Cioplean, medic primar oftalmolog, preşedintele Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie.
"Totul începe la maternitate, în clipa în care copilul vine pe lume. În general, orice asimetrie la nivelul ochilor sau pleoapelor ori în aspectul ochiului (pupilă albă, pielicică albă în centrul ochiului) trebuie să atragă atenţia mamelor. De regulă, acestea sunt semnalate de neonatolog", spune oftalmolog Daniela Cioplean de la Clinica Oftapro.
Există şi posibilitatea ca aceste probleme să apară după ce copilul şi mama părăsesc maternitatea. De aceea, mama trebuie să fie foarte atentă. Medicul avertizează mamele că orice problemă sesizată la ochii copiilor (chiar şi o pleoapă care nu se deschide) trebuie semnalată urgent medicului oftalmolog pediatru, pentru a preveni compromiterea iremediabilă a vederii pruncului.
Fuga ochilor
Din nefericire, există şi acum mulţi părinţi care cred că "plimbarea" necontrolată a ochişorilor copiilor este firească. "Nu e normal deloc", avertizează oftalmologul. "Mişcarea pendulară a ochilor nu este deloc în regulă. Strabismul fiziologic (fuga unui ochi) se poate întâlni până la vârsta de 6 luni. Dacă şi după această vârstă ochii nu sunt paraleli, deja nu mai e strabism fiziologic. În aceste condiţii, copilul trebuie să fie consultat de un oftalmopediatru, deoarece poate fi un viciu de dezvoltare a copilului", afirmă medicul. În cazul strabismului fiziologic, ochii pendulează către colţul exterior al ochiului, nu către vârful nasului, acesta fiind un semn că este o problemă ce nu trebuie neglijată.
Medicul Daniela Cioplean îi sfătuieşte pe părinţi să respecte recomandarea medicilor atunci când aceştia indică intervenţia chirurgicală efectuată până la v