Populaţia României este de două-trei ori mai săracă decât cea a Cehiei sau Ungariei, aceasta fiind o posibilă explicaţie pentru faptul că şomajul e atât de greu acceptat, iar pensiile, atât de discutate. Sunt concluziile economistului şef al Băncii Naţionale, bazate pe rezultatele unui studiu realizat anul acesta. Comportamentul românilor în vreme de criză şi panica generală în legătură cu reducerea pensiilor şi salariilor e explicată prin faptul că românii nu au economii.
Populaţia României este de două-trei ori mai săracă decât cea a Cehiei sau Ungariei, aceasta fiind o posibilă explicaţie pentru faptul că şomajul e atât de greu acceptat, iar pensiile, atât de discutate. Sunt concluziile economistului şef al Băncii Naţionale, bazate pe rezultatele unui studiu realizat anul acesta.
Comportamentul românilor în vreme de criză şi panica generală în legătură cu reducerea pensiilor şi salariilor e explicată prin faptul că românii nu au economii. Ei trăiesc din salariu sau pensie, de la o lună la alta, au cheltuielile calculate, iar cea mai mare parte a bugetului e rezervată cheltuielilor curente, la care nu se poate renunţa.
Aşa se face că atunci când veniturile lunare scad, oamenii intră în panică pentru că nu mai fac faţă cheltuielilor, spune Valentin Lazea, citat de Mediafax. Economistul şef al BNR a precizat că activele financiare sunt determinate în principal de veniturile mici, care la rândul lor sunt cauzate de productivitatea scăzută, determinată în principal de sistemul educaţional.
El a explicat că s-a bazat pe un studiu pe ianuarie 2010, publicat de Unicredit, care arată că deşi România are un Produs Intern Brut aproximativ egal cu al Cehiei şi Ungariei, oamenii sunt mai săraci, iar activele financiare ale gospodăriilor sunt de două-trei ori mai mici.
Dacă populaţia - sursa economisirii - este săracă, înseamnă că sectorul bancar n