Distincţia i-a fost înmânată ieri-seară, în cadrul unei gale desfăşurate la Berlinale Palast (Palatul Berlinalei). Actorul român a fost recompensat pentru „intensitatea şi precizia“ cu care dă viaţă personajelor pe care le interpretează.
În fiecare an, Organizaţia pentru Promovarea Cinematografului European la scară mondială - European Film Promotion (EFP) -, în cadrul iniţiativei „Shooting Stars", premiază zece actori europeni, care s-au remarcat deja în circuitul cinematografic festivalier. Trofeul echivalează cu o dublă reuşită.
El reprezintă, pe de o parte, recunoaşterea oficială a talentului, iar, pe de altă parte, înseamnă poziţionarea actorului în reţeaua culturală şi economică a cinematografiei internaţionale. Pe tot parcursul Festivalului de la Berlin, actorii recompensaţi cu acest premiu participă la întâlniri cu directori de casting, producători, realizatori şi agenţi sosiţi din toate colţurile lumii.
Anul acesta, „Shooting Stars" a ajuns la cea de-a 13-a ediţie. Lista numelor premiate la ediţiile precedente este grăitoare în ceea ce priveşte eficacitatea acestui premiu şi vizibilitatea pe care o oferă actorilor premiaţi. În 1998, Rachel Weisz se număra printre cele zece „stele în devenire"; în 2001 Ludivine Sagnier (nominalizată apoi la premiile César) şi, în 2003, Cécile de France (câştigătoare a două premii César) erau răsplătite cu câte un trofeu „Shooting Stars". După Maria Popistaşu (2007) şi Anamaria Marinca (în 2008), a venit rândul lui Dragoş Bucur să primească marea sa şansă, la cea de-a 60-a ediţie a Berlinalei.
O altă lansare internaţională
Întrebat ce a însemnat pentru el experienţa „Shooting Stars", Dragoş Bucur a afirmat, într-un interviu acordat Mediafax, că aceasta reprezintă încă un pas în evoluţia sa profesională. Trofeul i-a oferit o expunere ca actor pe plan internaţional, dincolo de recunoaşterea obţinută