Banca Nationala monitorizeaza expunerile bancilor elene si nu crede ca trebuie sa ne temem de drobul de sare.
La o pondere de circa un sfert din activele bancare din Romania, Grecia lovita de criza economica devine un factor de risc care n-a intarziat sa apara pe radarele marilor banci internationale.
Ce se intampla daca bancherii greci taie liniile de finantare pentru filialele locale, care oricum sunt sub presiunea creditelor neperformante, se intreaba analistii straini. Cade leul? Se dezechilibreaza sistemul bancar local?
Morgan Stanley, Deutsche Bank sau Citibank au inceput sa atentioneze cu privire la riscul contaminarii Romaniei cu problemele din Grecia, avand in vedere anvergura afacerilor bancilor elene pe piata locala.
Cele mai mari trei banci elene, NBG, EFG Eurobank si Alpha Bank, cumulau la jumatatea anului trecut aproape 13% din activele bancare din Romania, ultimele doua figurand in topul primilor 10 jucatori. In total, cele sapte banci cu actionariat elen concentrau in toamna trecuta circa 27% din capitalurile proprii din sistemul bancar, desi cota de piata totala dupa active era mai mica.
Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, crede ca din aceasta cauza criza din Grecia poate avea efecte si in Romania. Totusi, analistii sai amintesc ca cele mai mari patru banci grecesti - Eurobank EFG, NBG, Alpha Bank si Piraeus Bank - sunt parte a initiativei bancare de la Viena prin care actionarii majoritari ai principalelor banci din Romania s-au angajat sa mentina expunerile si sa sustina subsidiarele locale prin majorarea capitalului. "Dar, in ciuda acestui fapt, nu excludem unele posibile diminuari ale expunerii", se mentioneaza intr-un raport al Deutsche.
Alpha Bank tocmai a operat o majorare a capitalul cu 70 mil. euro in numerar.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, afirma ca Banca Nationala mon