Pentru cel puţin un an, Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccinuri, deoarece Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras licenţa, din cauza expirării standardului de bune practici de fabricaţie (GMP - good manufacturing practice). Directorul institutului exclude varianta "privatizării".
Institutul Cantacuzino, singurul producător de vaccinuri din ţara noastră, inclusiv gripale, nu mai deţine autorizaţie de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor. Radu Iordăchel, directorul Institutului Cantacuzino, precizează că printre produsele injectabile la care se renunţă temporar sunt vaccinurile antigripal, BCG, antirabic şi antitetanic. Deocamdată nu sunt motive de îngrijorare, deoarece "în reţea există vaccinuri fabricate, de calitate corespunzătoare, problema este ce se va întâmpla în continuare", spune directorul institutului. Concret: institutul îşi va trage obloanele pentru cel puţin un an, aproximativ 450 de salariaţi vor fi trecuţi în şomaj, iar unele vaccinuri importate.
Deasupra acestui institut de marcă al medicinii româneşti, încă din 2002, a plutit ameninţarea cu închiderea. Şi atunci, şi acum, din acelaşi motiv: nerespectarea criteriilor GMP. Astfel, în 2002 este aprobată Legea nr. 336, în care se stipulează că 1 ianuarie 2004 este termenul-limită până la care administraţiile societăţilor producătoare de medicamente şi seruri au obligaţia să îndeplinească criteriile GMP.
Legea vizează în mod direct şi Institutul Cantacuzino. La vremea respectivă, directorul institutului, profesorul doctor Marian Neguţ, preciza pentru Jurnalul Naţional: Calculele estimative arată că pentru toate ariile GMP sunt necesare aproximativ 9,6 milioane de euro. Pentru salvarea institutului au fost adresate cereri de susţinere financiară către Ministerul Sănătăţii, Comisiile de sănătate ale Parlamentului, Guvern, Preşe