CIVILIZAŢIE. Câteva grupuri răzleţe de artişti plastici şi arhitecţi, preocupaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor, le propun românilor să regândească aspectul cartierelor din oraşe.
De ani buni, când vine vorba restaurării clădirilor istorice sau renovării celor ce stau să cadă, înghiţim aceeaşi pastilă amară: nu sunt bani. Practica întâlnită în câteva oraşe europene şi, timid, chiar în câteva zone din România, ne arată însă că, printr- o investiţie minimă, orice clădire poate deveni „prietenoasă” cu privitorul ei.
Cosmetizarea se poate face prin simpla plasare a unei imagini care să-i dea viaţă, lăsând câţiva artişti să-şi demonstreze talentele.
Faţada de pe strada Covaci
Nu trebuie să mergi până la Paris ca să vezi cât succes ar avea un astfel de demers. În Centrul Vechi al Bucureştiului, pe strada Covaci, faţada localului Medieval House îţi aminteşte de o capitală interbelică. A fost pictată acum zece ani de către Valeriu Dulgheru, un pictor de biserici, ce voia să înfrumuseţeze spaţiul Covaciului prin pictură, după cum spune Nicolae Copăceanu, patronul Medieval House. Pictura are şase metri înăl ţime şi 4 metri lăţime şi a costat în jur de 6.000 de euro.
„E o iniţiativă foarte bună de a înfrumuseţa o zonă. Municipalitatea ar trebui s-o ia în considerare. Este cea mai simplă şi mai ieftină variantă de a schimba faţa unei clădiri şi, astfel, de a înfrumuseţa un loc. Dacă s-ar picta clădirile vechi în spiritul vremurilor trecute s-ar schimba total faţa Bucureştiului”, este de părere Nicolae Copăceanu.
Arhitecţii şi artiştii plastici preocupaţi de imaginea oraşelor în care trăiesc sunt de părere că aplicarea pe clădirile din România a tehnicii „trompe d’oeil” (redarea unei imagini ce pare reală, creând iluzia tridimensionalităţii) ar fi de mare succes, mai ales că multe clădiri se află pe