Niciun ser nu mai poate fi produs în laboratoarele institutului din Bucureşti până când acestea nu vor respecta standardele europene. Unicul producător de vaccinuri din ţară, la preţuri mult mai mici decât cele din import trebuie să ia măsuri urgente pentru modernizare.
Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a decis blocarea producţiei de vaccinuri pe motiv că Institutului Cantacuzino i-a expirat licenţa de fabricare în condiţiile stabilite de regulile UE.
Mai citeşte şi:
Vaccin all-inclusive, din toamnă
„În urmă cu trei ani, când Institutul Cantacuzino a primit o nouă autorizaţie de fabricaţie, a fost condiţionat de către ANM ca în următorii ani să-şi modernizeze linia de producţie conform standardelor europene. Aceste condiţii nu au fost respectate şi de aceea nu s-a reînnoit autorizaţia", a declarat Anca Crupariu, membru ANM.
Anunţul retragerii licenţei a fost făcut ieri, în urma discuţiilor de la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. „Reautorizarea Cantacuzino nu se poate face fără investiţii pentru a ajunge la standarde europene. Fie lăsăm Institutul să moară, fie Ministerul Sănătăţii îl ia în subordinea sa şi investeşte", a declarat deputatul Horia Cristian, membru în Comisia de Sănătate.
Rodica Nassar, preşedinta aceleiaşi comisii a spus: „Institutul nu se va închide, dar rămâne cu partea de cercetare. Institutul nu mai poate produce vaccinuri pentru că li s-a retras licenţa pentru cel împotriva tuberculozei la copii şi, implicit, pentru toate celelalte. Din câte am înţeles, Ministerul Sănătăţii pregăteşte modernizarea institutului".
Radu Iordăchel, directorul Institutului, a spus că printre produsele injectabile (12 în total) care nu se vor mai produce sunt vaccinurile antigripal, antirabic şi antitetanic şi cel împotriva tuberculozei. Directorul Institutului a adăugat că vaccinurile aflate acum pe piaţă