Cele 17 persoane care au fost reţinute de procurorii DNA în cazul permiselor obţinute fraudulos în Ungaria au fost prezentate, astăzi, Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventivă, iar instanţa a emis pe numele lor mandate de arestare pe 29 de zile, pentru cumpărare şi trafic de influenţă, decizia putând fi atacată cu apel.
O reţea formată din poliţişti şi instructori auto din Ungaria şi romi din România, care se ocupă de eliberarea de permise de conducere a fost anihilată de procurorii DNA, în urma unei anchete care a durat mai bine de patru luni.
În cursul urmăririi penale, procurorii români au lucrat cu cei maghiari şi au fost puşi sub acuzare mai mulţi poliţişti unguri care lucrau la serviciul de eliberări permise de conducere din cadrul Poliţiei Budapesta. În România, reţeaua avea mai multe filiere în judeţele Cluj, Satu Mare şi Braşov, în total peste 250 de rromi din cele trei judeţe obţinându-şi permisele de conducere contra unor sume de bani cuprinse între 2.000 şi 3.500 de euro.
În judeţul Cluj, DNA a reţinut în prima fază 26 de rromi care au mituit poliţişti unguri pentru permise de conducere. Dintre aceştia, 17 au fost puşi sub acuzare, fiind acuzaţi de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar, Tribunalul Satu Mare a dispus arestarea a trei persoane de etnie romă. Reprezentanţii acestei instanţe au declarat că cei trei au primit peste zece mii de euro de la alte persoane pentru a le facilita intrarea în legătură cu membrii reţelei de pe teritoriul Ungariei.
Răspunsul îl dădea un traducător autorizat
Romii, care nu absolviseră şcoala primară, s-au trezit peste noapte şoferi cu ajutorul unei prevederi din legislaţia maghiară care permite cetăţenilor altor state membre ale UE să susţină examene pentru obţinerea permisului de conducere, în prezenţa unui traducător