Ultimele saptamani nu au adus decat vesti proaste din partea Europei, de la problemele fiscale ale Greciei, la deprecierea monedei unice, la scaderea valorii tranzactiilor pe bursa si anuntarea unor rezultate financiare sub asteptari pentru trimestrul al patrulea din 2009. Dar care este motivul real al problemelor de pe batranul continent?
Desi cei mai multi cred ca raspunsurile, ca si solutiile, sunt extrem de complicate, adevarul este, totusi, destul de simplu, sustin analistii: consumul.
Cu alte cuvinte, cetatenii zonei euro nu cheltuie indeajuns, iar moneda unica europeana este, inca, prea puternica pentru satisface cererea din restul lumii.
Potrivit analistilor de la The Economist, Germania era cam singura tara din Europa in care ar fi putut creste consumul intern, mai ales ca firmele si consumatorii din aceasta tara au economisit destul de mult in timpul boom-ului, cand toata lumea cheltuia.
Insa, din pacate, si economia Germaniei se bazeaza, in mare parte, pe exporturi. Atat consumul, cat si investitiile au scazut in ultimul trimestru de anul trecut si, daca nu ar fi existat un plus de venituri din partea comertului extern, economia Germaniei s-ar fi contractat.
Alte tari pur si simplu nu mai au resurse. Un bun exemplu este Spania, care era, la un moment dat, unul dintre motoarele cererii interne in zona euro. In prezent, insa, consumatorii sunt trasi in jos de datoriile acumulate in timpul boom-ului imobiliar. In plus, rata somajului se apropie de 20 de procente, iar piata muncii este, in continuare, destul de rigida, ceea ce inseamna ca acest procentaj nu va scadea prea curand.
Nu in ultimul rand, din cauza presiunilor exercitate de pietele financiare, Guvernul Spaniei se vede nevoit sa-si retraga o parte din pachetele de stimuli financiari mai devreme decat si-ar fi dorit. Prin urmare,