Bancile manifesta o prudenta exagerata, aceptand cu mare greutate sa ofere credite sau esalonari de imprumuturi, spun oamenii de afaceri. Bancile riposteaza insa ca piata locala este saturata de credite, iar o revigorare a imprumuturilor am putea vedea doar peste multi, multi ani, dupa ce veniturile romanilor revin la normal.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), afirma ca relatia dintre banci si oamenii de afaceri este foarte incordata si se exagereaza de ambele parti. Astfel, companiile au ajuns sa blameze bancile pentru ca nu iau in garantie active cu valoare incerta, cum ar fi terenurile agricole.
In plus, bancherii dovedesc un comportament "irational de prudent", si privesc clientii prin prisma ultimei escrocherii cu care au avut de a face, mai spune Pogonaru.
Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, sustine insa ca bancile locale au o justificare sa nu acorde finantari, deoarece nu gasesc cerere solvabila.
"Cred ca avansul uluitor din ultimii ani al creditului neguvernamental (circa 60% pe an) a inghitit o mare parte din potentialul de crestere al pietei pe termen scurt. Nu cred ca in prezent sunt multi clienti ce pot fi creditati. Pentru 2010 ma astept la o crestere a creditelor la sold de cel mult 1-2%", a aratat analistul.
Potentialul de crestere al creditarii va fi foarte limitat anii viitori, mai ales daca se ia in calcul perspectiva scaderii in continuare a veniturilor, a spus Ionut Dumitru. El a atras atentia ca, raportat la venituri, romanii cu credite la banci au un nivel al gradului de indatorare de circa 40%, adica destul de mare.
La randul sau, Mihai Bogza, presedinte al Bancpost, declara recent: "Economia nu este subfinantata pentru dimensiunile sale. PIB-ul s-a redus pana la nivelul din 2007, dar soldul creditelor este mult mai