» In Romania exista un grup restrans de persoane care platesc sume frumusele pentru a-si castiga dreptul de a participa la mese unde le sunt servite specialitati greu de gasit in meniurile marilor restaurante ale Capitalei.
» Organizatia internationala gastronomica "Chaine de Rotisseurs" – fondata in Franta, in anul 1248 – poate da recomandari pentru restaurante din intreaga lume, garantand astfel ca bucatele servite acolo respecta mai multe criterii de calitate.
» 31 de pasionati din Romania fac parte din aceasta adevarata fratie mondiala a gastronomiei.
La inceputul acestui an, 31 de romani au fost oficializati ca membri ai "Chaine de Rotisseurs", o societate gastronomica internationala fondata in secolul al XIII-lea in Franta. Ceremonia a fost una fastuoasa prin mancarurile servite, totusi sobra. Fiecare membru a depus un juramant, "sub sabie", in care se obliga sa isi mentina respectul pentru arta culinara, mancarea si bautura de calitate. Fiecare invitat a platit pentru evenimentul desfasurat la Hotelul Intercontinental suma de 330 euro, in care a fost inclusa o cina cuprinsa din sapte feluri de mancare. Pentru a intra in aceasta fratie ai nevoie de recomandarea unor membri mai vechi. Reprezentantii cei mai de seama ai organizatiei, care are sediul la Paris, pot da recomandari pentru restaurante din intreaga lume, garantand astfel ca respectivele localuri indeplinesc o serie de criterii de calitate.
Bucatarie moleculara si tiramisu din sparanghel
Cea mai frecventa activitate organizata de membrii "Chaine de Rotisseurs" o reprezinta cinele private. Cinele au loc in restaurante selecte si adesea au o anumita tematica. Bucatarul-sef este rugat sa prezinte o propunere culinara. Ulterior, unul sau doi membri fac o degustare, apoi se aleg vinurile. Fiecare membru isi plateste consumatia, sumele variind de la 35 pa