Constructia scutului anti-racheta va dura cinci pana la opt ani insa prima parte a proiectului american de protectie anti-racheta va fi amplasata mai devreme, in Romania si, eventual, in alte state membre sau nu ale Aliantei Nord-Atlantice interesate, explica, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, John Sitilides, specialist in relatii internationale in cadrul firmei de planificare strategica Trilogy Advisers LLC, din Washington: "Sistemul va fi complet asamblat in circa cinci pana la opt ani. Flancul sudic al sistemului poate fi dispus mai repede - poate pana in 2015".
Sitilides a sugerat ca din insasi strategia de dezvoltarea a scutului se poate observa ca Statele Unite au in vedere exclusiv pericolul venind dinspre Iran, nicidecum o stare de confruntare cu Rusia:
"Daca ne uitam la intelegerea Statelor Unite cu Romania, oricarui analist sau diplomat serios de la Moscova ii este cat se poate de clar ca nu exista amenintari pentru Rusia. In nici un caz nu se au in vedere capacitatile rusesti de a lovi tinte americane. Componentele sistemului ce vor fi amplasate in Romania sunt mult prea sudic dispuse fata de traseul capacitatilor rusesti care, in cea mai mare parte, traverseaza Polul Nord pentru a atinge Statele Unite. Sunt doua subiecte complet diferite si nu afecteaza posibilitatea Rusiei de a se apara".
In ce priveste o eventuala incingere a atmosferei pe malurile Nistrului, in zona gri de la Tiraspol, analistul american inclina sa creada ca Moscova si Washingtonul vor ajunge mai degraba la o intelegere privind cooperarea in proiectul scutului anti-racheta. Constructia scutului anti-racheta va dura cinci pana la opt ani insa prima parte a proiectului american de protectie anti-racheta va fi amplasata mai devreme, in Romania si, eventual, in alte state membre sau nu ale Aliantei Nord-Atlantice interesate, explica, intr-un interviu