Mai multe primării din Dolj riscă să rămână la jumătatea anului fără bani pentru salarii şi plata cheltuielilor de funcţionare. Este estimarea conducerii executive a Consiliului Judeţean Dolj, care va propune spre aprobare săptămâna viitoare bugetul pe 2010.
Săptămâna viitoare, în ultima zi de joi a lunii, va avea loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, în care este propus spre aprobare bugetul propriu al instituţiei, al instituţiilor subordonate acesteia, dar şi cotele defalcate din impozitul pe venit şi din sumele defalcate din TVA repartizate primăriilor doljene, reprezentând 20% din fonduri şi destinate cofinanţării investiţiilor. CJ Dolj împarte celor 111 localităţi din judeţ 14,1 milioane de lei din cotele defalcate din impozitul pe venit şi 9,46 milioane de lei din sumele defalcate din TVA. Restul de 80% din fonduri este distribuit prin direcţia Finanţelor Publice care, potrivit legii, urmează să „amendeze“ bugetele primăriilor doljene în funcţie de gradul de colectare a taxelor. Dacă unele primării cu un grad ridicat de colectare a taxelor, precum Almăj (100%), Amărăştii de Jos (99%) sau Bulzeşti (91%), nu vor avea probleme în ceea ce priveşte acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi plata salariilor, altele riscă să ajungă în iulie-august la „faliment“, cum e cazul comunei Robăneşti (28%), Izvoare (39%), Piscu Vechi (39%), Apele Vii (40%), Sadova (43%) sau Giurgiţa (47%).
Când primăria doarme în post...
Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale, introdus în formula de calcul după care Finanţele Publice completează bugetele locale, a făcut ca mai multe primării doljene să rămână şi anul trecut fără bani de salarii şi fără posibilitatea de a-şi acoperi cheltuielile de funcţionare.
„Din banii pe care îi alocăm noi nu se pot acoperi cheltuielile de funcţionare şi de personal, sunt fonduri destinat