Numele lui Victor Ponta drept posibil contracandidat al lui Mircea Geoană la şefia PSD a mai fost vehiculat în ultima lună prin partid. Tânăr, coerent, ambiţios, cu verb, fără a avea în spate acuzaţii sau suspiciuni de implicări în scandaluri de corupţie, Ponta a părut să facă trecerea în recenta campanie electorală prezidenţială de la statutul de politician-speranţă al social-democraţilor la cel de „greu”.
Iar paradoxal, înfrângerea lui Geoană l-a avantajat. Pentru că deşi a fost unul din cei care au dus greu campaniei alături de preşedintele PSD, Victor Ponta s-a detaşat ulterior ferm şi civilizat de Geoană, fiind printre primii şi de altfel puţini care au spus clar că nu îl susţin pe acesta pentru un nou mandat de lider al partidului. Şi a părut credibil.
A fost momentul în care în PSD a început să se vorbească de candidatura sa. O dovedesc şi imaginile surprinse acum câteva săptămâni în cadrul unei şedinţe a organizaţiei Bacău, cea la care Viorel Hrebenciuc spunea că nu ştie cu cine va merge la congres. Unii dintre cei de acolo îl vroiau pe Ponta.
Intrarea în cursă a lui Adrian Năstase l-a derutat pe fostul său protejat din fruntea TSD. A spus-o şi zilele acestea, într-o declaraţie dată pentru Evenimentul Zilei. Pentru că Ponta a anunţat că nu va candida acolo unde va candida Năstase. Şi astfel, dintr-o dată porţile biroului nr. 1 din Kisselef erau închise. Telenovela a răsucit foaia, iar tesedistul de odinioară a intrat printr-o mişcare de poignet, în chiar prima linie a cursei pentru moştenirea lui Ion Iliescu. Uşor straniu că Ponta nu l-a invocat deloc pe Năstase în apariţiile sale de aseară în contextul viitoarei sale posibile echipe.
Atuu-urile lui Ponta
1. Tânăr. Deşi relativ vechi în partid, el e perceput ca un lider neuzat. Cu Ponta s-ar întâmpla ceea ce s-a petrecut cu Crin Antonescu în PNL, care deşi este din 1990 în par