Volumul „Robin Hood“ de Henry Gilbert va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Inspirat de vechi balade englezeşti şi de manuscrise din secolul al XVI-lea, romanul „Robin Hood“ a fost, la rândul lui, sursa multor dramatizări şi, mai ales, ecranizări.
Romanul lui Henry Gilbert reia povestea unui cruciat din armata regelui Richard Inimă-de-Leu, care, întors din Ţara Sfântă şi proscris de Ioan Fără de Ţară, devine un luptător pentru dreptatea celor umili.
Ascuns în vestita pădure Sherwood, împreună cu tovarăşii săi, numiţi „Merry Men" („Oamenii veseli"), Robin Hood va lupta în principal împotriva şerifului din Nottingham. Un fel de haiduc, cum i-am spune pe meleagurile noastre, este descris ca un tâlhar „care fură de la bogaţi şi dă la săraci". Vitejia, îndemânarea sa în trasul cu arcul, inteligenţa, umorul îl recomandă drept model într-o epocă plină de ciocniri armate.
În Sherwood cu Vladimir Vîsoţki
Eroul baladelor devine, în secolul al XVI-lea, din meşteşugar liber, nobil, legendă perpetuată până în zilele noastre. De-a lungul anilor, subiectul a tentat mulţi cineaşti, încă din timpul filmului mut. Prima peliculă notabilă datează din 1922 şi îl are în rolul principal pe Douglas Fairbanks.
Robin Hood a fost întrupat pe ecran de Errol Flynn (considerat de mulţi critici cel mai bun interpret al personajului), Russel Hicks, John Derek, Don Taylor, în primul film color cu acest subiect („Oamenii din Pădurea Sherwood", produs de Hammer Films), Giuliano Gemma, Boris Hmelniţki (într-o adaptare sovietică din 1975, cu cântecele lui Vladimir Vîsoţki), Sean Connery, Kevin Costner, Patrick Bergin...
Anul acesta, ar trebui să apară pe ecrane o nouă versiune, în regia lui Ridley Scott, cu o distribuţie remarcabilă: Russell Crowe, Cate Blanchett, William Hurt, Mark Strong, Mark Addy, Oscar Isaac şi Max von Sydow. @N_