Băncile nu s-au gândit prea mult să restructureze credite acolo unde exista o garanţie lichidă şi au executat imediat, iar plăţile făcute de FNGCIMM au crescut de şase ori anul trecut faţă de 2008, la 27 milioane euro, a afirmat preşedintele instituţiei, Aurel Şaramet. "Plăţile au crescut de şase ori faţă de 2008, astfel încât anul trecut am plătit 27 milioane euro. Mai mult de jumătate, respectiv 55%, din aceste plăţi ale Fondului de Garantare au fost cauzate în prim
Băncile nu s-au gândit prea mult să restructureze credite acolo unde exista o garanţie lichidă şi au executat imediat, iar plăţile făcute de FNGCIMM au crescut de şase ori anul trecut faţă de 2008, la 27 milioane euro, a afirmat preşedintele instituţiei, Aurel Şaramet.
"Plăţile au crescut de şase ori faţă de 2008, astfel încât anul trecut am plătit 27 milioane euro. Mai mult de jumătate, respectiv 55%, din aceste plăţi ale Fondului de Garantare au fost cauzate în primul rând de insolvenţe", a spus Şaramet, în cadrul unui seminar organizat de FinMedia.
El a precizat că, pe măsură ce se va relua procesul de încredere între partenerii esenţiali ai procesului de creditare, se va ajunge să se renunţe la garanţiile Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
"Fondul de Garantare este tratat în mod reflex ca o manta de vreme rea, pentru că, în alte situaţii, băncile găsesc alte soluţii de a-şi garanta creditele respective", a spus Şaramet.
Şaramet a adăugat că, în cazul a 14 dintre cele 28 de bănci comerciale cu care lucrează FNGCIMM, soldul între comisioanele încasate de instituţie în urma garanţiilor acordate şi plăţile făcute de Fond pentru garanţii este negativ.
"Am plătit mai mult decât am încasat la 14 bănci comerciale. (...) Sunt vreo cinci bănci dintre acestea al căror sold al creditelor garantate de Fond depăşeşte, ca plăţi, 35% din soldul împru