Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 259 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, Acordul între Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia privind proiectul Nabucco, ţări care ar urma să fie tranzitate de sistemul de conducte Nabucco. Proiectul Nabucco reprezintă principala componentă a Coridorului Sudic de transport al hidrocarburilor către Europa şi a apărut din necesitatea diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale şi a eliminării riscului la a
Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 259 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, Acordul între Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia privind proiectul Nabucco, ţări care ar urma să fie tranzitate de sistemul de conducte Nabucco.
Proiectul Nabucco reprezintă principala componentă a Coridorului Sudic de transport al hidrocarburilor către Europa şi a apărut din necesitatea diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale şi a eliminării riscului la adresa securităţii aprovizionării cu hidrocarburi de la un singur furnizor - Federaţia Rusă, se arată în expunerea de motive a acordului.
Prin acest proiect se realizează o diversificare energetică cu beneficii în favoarea ţărilor producătoare, de tranzit şi a celor consumatoare şi creşterea competiţiei în sectorul gazelor naturale. Gazoductul va avea o lungime totală de 3296 km, din care Turcia - 2000 km, Bulgaria - 400 km, România - 460 km, Ungaria - 390 km şi Austria - 46 km, cu o capacitate de transport finală maximă de 31 miliarde metri cubi anual.
Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul este forul decizional în privinţa acestui acord.
În luna iulie a anului trecut, premierul Emil Boc şi prim-miniştrii din Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia au semnat un acord prin care au convenit detaliile legate de tranzit şi taxe ale Nabucco, pentru a sublinia sprijinul politic de care be