Credincioşii care ţin postul Paştelui nu întâmpină mari dificultăţi, datorită ofertei variate de produse permise. Nutriţioniştii spun că perioada postului este un prilej bun pentru curăţirea organismului, consumul de legume şi fructe asigurând necesarul de lipide, proteine şi glucide.
Perioada postului reprezintă pentru credincioşii ortodocşi apropierea de divinitate. Timp de 40 de zile ei vor încerca să se apropie mai mult de Dumnezeu prin rugăciune, vor încerca să fie mai buni şi mai atenţi la problemele semenilor, dar, în acelaşi timp, se vor abţine şi de la mâncărurile de dulce, cum ar fi carnea sau lactatele. Aşadar, postul nu este doar o perioadă de penitenţă ci şi o posibilitate de detoxifiere a organismului. Credincioşii înlocuiesc alimentele care sunt greu digerabile, cu produsele din soia, legume, fructe, brânză şi caşcaval de post.
Oferta cu produsele din post este diversificată
Reporterii „Adevărul de Seară“ au dat un tur al magazinelor din oraş pentru a vedea cât costă o masă cu produse din post. Un iaurt de post costă 2 lei, un pate vegetal costă 2,99 - 3,09 lei, iar un borcan de 300 de grame de crenvurşti vegetali de post este 7,09 lei. Pentru 100 de grame de soia cuburi plătiţi 1,19 lei, iar pe o roată de caşcaval vegetal de 200 de grame, chelţuiţi alţi 4,3 lei. Cei care preferă legumele plătesc 4 lei pentru o pungă de fasole verde, 5 lei pentru mazăre, între 3 şi 7 lei pentru o cutie de porumb dulce. Borcanul de zacuscă ajunge la 5 lei, vinetele coapte la 7 lei, iar punga de ciuperci 3,6 lei. Astfel o masă de post trece de 50 de lei. Comparativ, una cu aceleaşi produse, de dulce, costă aproximativ 60 de lei.
De ce face bine postul?
Nutriţioniştii spun că perioada postului este un prilej bun pentru detoxifierea organismului, iar consumul de legume şi fructe din această perioadă asigură necesarul de lipi