CONFORMISTI. Desi in timpul anului poarta doar haine "de fite", elevii constanteni s-au prezentat la examenul de ieri imbracati decent Peste 200.000 de elevi au sustinut ieri prima proba a examenului de bacalaureat. Ei nu sunt incantati de noul experiment al Ministerului Educatiei, care, in opinia lor, le scade nota finala la bacalaureat. Printre cele mai importante schimbari se numara si faptul ca examenul are loc in timpul anului scolar, iar pentru trecerea probei orale este necesara doar prezenta. De asemenea, la probele orale nu se mai dau note, nici calificative. Examinatori stabilesc nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna a candidatilor si dau elevilor un certificat care masoara competenta de comunicare orala in limba romana. Drept urmare, la probele de competenta tinerii pot promova si cu zero puncte. Probele orale vor continua in semestrul al doilea.
La Arad, peste 4.800 de elevi s-au inscris la examenul de bacalaureat, majoritatea sustinand ca examenul a fost lejer si nu le-a creat probleme.
La Brasov, liceenii au fost multumiti ca nu au mai trebuit sa memoreze multa materie ca in anii trecuti, examenul fiind axat pe libera exprimare.
La Constanta, elevii au venit ieri imbracati in uniforme, pentru a face impresie buna si au declarat ca examenul oral nu le-a dat batai de cap.
In Gorj, liceenii veniti la examen au rasuflat usurati cand au vazut ca sunt examinati chiar de profesorii lor de Limba si literatura romana.
Noul program al BAC-ului
Potrivit Ministerului Educatiei, urmatoarele probe orale ale examenului de bacalaureat vor avea loc in perioada pe 19-29 aprilie la competente digitale, iar din 31 mai pana pe 4 iunie la limba moderna. Probele scrise se vor desfasura pe 28 iunie la Limba si literatura romana, pe 30 iunie la matematica sau istori