"Trebuie sa inghetam cheltuielile publice pana in 2014, iar pana in 2015 vom reduce deficitul bugetar la 3% din PIB." Suna cunoscut? Este vorba despre Guvernul Romaniei? Nu numai. Aceeasi fraza-angajament este pe buzele ministrilor de finante din Grecia, Spania, Portugalia, ba chiar si Italia sau Franta.
Intr-un singur an, pe nesimtite, pe piata financiara nu mai e vorba de mari companii sau banci care sunt salvate de catre state cu sute de miliarde de euro, ci de state cu probleme de cash-flow.
Grecia are la scadenta peste 50 de miliarde de euro anul acesta din datoria publica de 370 de miliarde de euro si detinatorii titlurilor se tem ca nu va avea de unde sa plateasca. Spania, Portugalia si Italia sunt si ele luate in vizor.
Traderii deja le-au gasit un nume - PIGS, al doilea acronim care face cariera dupa BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) sub care un economist vizionar de la Goldman Sachs a inmanuncheat cele mai mari piete emergente acum 10 ani.
Modelul social european, cu taxe mari si cheltuieli guvernamentale mari relativ la PIB, este pus la incercare. Sunteti supraindatorati! Reduceti deficitele! este mesajul pietelor financiare catre aceste tari.
Inainte de 2008, anul prabusirii Lehman Brothers, o tema favorita a publicatiilor financiare era diferenta intre capitalismul continental european cu prea putine ore lucrate si prea multe vacante si capitalismul anglo-saxon, cu o productivitate mai mare.
Ideea era, se spunea, ca cine nu are productivitate trebuie sa faca reforme sa devina competitiv. In 2004, cancelarul german Gerhard Shroeder a pus la punct Agenda 2010, prin care ajutoarele sociale generoase au fost reduse si barierele la fuziuni si achizitii de companii eliminate.
Prabusirile de pe Wall Street si City, cu titanii mondiali ai competitivitatii Goldman Sachs, Merrill Lynch si ceilalti in genunchi dupa bani la