Liderul spiritual tibetan a sosit în Statele Unite, pentru o vizită de zece zile. Faptul că Barack Obama îl va primi joi a devenit un motiv de iritare extremă pentru autorităţile chineze. Pentru chinezi, Dalai Lama, care trăieşte în exil din 1959 a devenit o adevărată obsesie. Şi pe bună dreptate, pentru că el a devenit pe plan internaţional o veritabilă vedetă mediatică, mesagerul unui teritoriu ocupat şi al unui popor asuprit. Autorităţile de la Beijing, însă, care consideră Tibetul ca fiind o parte a Chinei îl consideră pe Dalai Lama drept un lider separatist periculos. De unde şi insistenţele cu care Beijingul le cere tuturor şefilor de stat şi de Guvern de pe planetă să nu-l primească pe Dalai Lama.
Liderul spiritual tibetan a sosit în Statele Unite, pentru o vizită de zece zile. Faptul că Barack Obama îl va primi joi a devenit un motiv de iritare extremă pentru autorităţile chineze.
Pentru chinezi, Dalai Lama, care trăieşte în exil din 1959 a devenit o adevărată obsesie. Şi pe bună dreptate, pentru că el a devenit pe plan internaţional o veritabilă vedetă mediatică, mesagerul unui teritoriu ocupat şi al unui popor asuprit.
Autorităţile de la Beijing, însă, care consideră Tibetul ca fiind o parte a Chinei îl consideră pe Dalai Lama drept un lider separatist periculos. De unde şi insistenţele cu care Beijingul le cere tuturor şefilor de stat şi de Guvern de pe planetă să nu-l primească pe Dalai Lama.
În ultimii 20 de ani, însă, pe măsură ce economia mondială a devenit tot mai dependentă de cea chineză, Beijingul recurge şi la arma sancţiunilor economice împotriva ţărilor care se arată prea prietenoase cu Dalai Lama. De unde şi prudenţa multor lideri, în special occidentali, când vine vorba de organizarea unei întâlniri cu liderul tibetan, deţinător, printre altele şi al unui premiu Nobel pentru Pace în anul 1989.
Am putea spune - şi