Retragerea lui Adrian Năstase, candidatura lui Victor Ponta arată cât de departe este PSD-ul lui Mircea Geoană de revenirea în forţă pe scena politică.
Ceea ce părea greu de crezut s-a întâmplat: Adrian Năstase renunţă la cursa pentru şefia PSD. Este posibil să se încerce o amânare a congresului şi forţarea celor care acum îl susţin pe Geoană să accepte condiţiile de participare la concurs liste deschise, nu pe echipe. Mai este posibil şi ca toţi cei trei contracandidaţi ai lui Mircea Geoană să pregătească o lovitură tactică, mai precis să susţină o singură candidatură, comună, care să-i ofere unui adversar şanse reale. Lansarea în competiţie a lui Victor Ponta confirmă scenariul. Până la edificarea pe care o va aduce numai congresul, dacă se va mai ţine la 20 februarie, pare evident că Geoană, în acest moment, controlează mai multe filiale decât contestatarii săi.
Năstase, Mitrea şi Diaconescu, împreună cu susţinătorii lor, l-au acuzat pe Geoană că vrea să adune mai multă putere pentru sine, în detrimentul organismelor centrale de decizie ale PSD (cum este Consiliul Naţional, condus acum de Năstase), precum şi de desemnarea ca delegaţi la congres a celor care ar vota pentru menţinerea sa ca preşedinte. Or, după cum au decurs lucrurile la şedinţa de luni a Comitetului Executiv PSD arată tocmai că, şi împreună, Mitrea, Năstase şi Diaconescu nu deţin suficiente voturi pentru a-şi impune condiţiile comune de organizare a congresului.
PSD în trena lui Băsescu şi a crizei
De asemenea, ameninţarea scindării PSD, care a existat la fiecare congres la care a fost competiţie între taberele partidului (cea mai semnificativă consemnându-se în 1997, care s-a soldat cu părăsirea de către Teodor Meleşcanu a PSD), este posibil să inducă teama printre membrii obişnuiţi ai partidului.
Deziluzia, în toată această confruntare, este că reformarea formaţiun