Analistii ING Bank apreciaza ca banca centrala ar trebui sa relaxeze mai agresiv politica monetara dupa publicarea ultimelor date privind evolutia economiei, care arata ca Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu 1,5% in trimestrul patru din 2009 fata de trimestrul anterior. Consumul continua, de asemenea, sa scada pe fondul sentimentului de prudenta al populatiei.
"Caderea peste asteptari din T4 s-a datorat si faptului ca BNR nu a sustinut suficient scaderea dobanzilor. Ultimele date privind evolutia PIB indica in mod clar necesitatea continuarii masurilor de relaxare a politicii monetare si chiar necesitatea unor miscari mai agresive", noteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING, intr-un raport al bancii.
Banca Centrala a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, pana la 7% pe an, in sedinta din februarie, desi au existat mai multe voci care pledau pentru o reducere a dobanzii cu 0,75%. Principala temere a BNR a ramas in continuare inflatia, care a urcat in ianuarie cu 5,7% fata de aceeasi luna din 2009.
Analistii spun insa ca inflatia din ianuarie a fost influentata de cresterea accizelor la tigari si combustibili si ca trendul dezinflationist inregistrat in cea mai mare parte a anului trecut va continua in perioada urmatoare avand in vedere reducerea consumului si de aceea BNR ar trebui sa continue cu masurile de relaxare a politicii monetare.
"Ne mentinem estimarea privind reducerea dobanzii-cheie cu o jumatate de punct procentual pe 29 martie, dar consideram ca exista riscul unei scaderi de doar 0,25%. Amploarea reducerii dobanzi depinde in mare masura de evolutia cursului de schimb", se mai arata in raportul ING Bank.
In acelasi timp, analistii Raiffeisen Bank se asteapta la o reducere cu 0,25% a dobanzii-cheie in sedinta de politica monetara de la sfarsitul lunii martie.
ING se asteapt