Atunci când v-aţi decis să cumpăraţi o casă, nu bateţi palma din prima. Negociaţi cu vânzătorul având în vedere zona, anul construcţiei sau vecinii. Adelina M. şi-a cumpărat, în urmă cu două luni, un apartament nou, de trei camere, în zona Bucureştii Noi din Capitală, reuşind să obţină un preţ cu 15% mai mic decât cel cerut de proprietar. Sursa: Shutterstock
Acesta vindea cu 115.000 de euro, în timp ce clienta avea doar 100.000 de euro. „După mai multe vizionări, i-am oferit 90.000 de euro, dar nu a fost de acord. Ultima ofertă a fost de 100.000 de euro şi argumentul final care l-a convins a fost că banii sunt livraţi cash, nu am nevoie de credit”, povesteşte femeia.
Banul face muzica, mai ales pe timp de criză
Specialiştii în vânzarea proprietăţilor spun că există o serie de metode prin care un client poate obţine o reducere, mai ales în această perioadă.
„Succesul acestei iniţiative depinde de cât de mult îşi doreşte proprietarul să vândă. O metodă este impunerea unui termen limită şi depunerea unui avans într-un cont escrow. Dacă acceptă, banii îi vor fi livraţi, iar dacă nu, se întorc la cumpărător”, explică Adrian Şişchin, director regional Re/max România.
Unul dintre cele mai puternice argumente pentru ajustarea preţului este varianta „bani cash”. Cu atât mai mult în această perioadă, cei care au banii la dispoziţie pot obţine un discount important.
„Cine vinde acum, are nevoie de bani şi îl tentează mai degrabă să-i bage în buzunar pe loc, decât să rişte cu un credit”, spune Alexandru Pricop, managing partner la compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.
Avantajele şi dezavantajele locuinţei la parter
Aproape la fel de importantă este raportarea la alte tranzacţii realizate în zonă, ţinând cont de momentul în care acestea au fost realizate. „Noi avem