Rambursarea TVA este extrem de lentă, iar companiile recuperează banii cu o întârziere chiar şi de un an, în condiţiile în care termenul legal este de 45 de zile, a declarat, marţi, Daniel Anghel, partener PricewaterhouseCoopers, în cadrul forumului de legislaţie, fiscalitate şi contabilitate TaxEU.
Consultantul a adăugat că firmele trebuie să fie inventive şi să ceară statului penalităţi pentru întârzieri. În privinţa controalelor din partea Fiscului, Anghel a adăugat că pe baza analizei trimestriale de risc va creşte numărul controalelor anticipate.
„În plus, introducerea pachetului de TVA va dezvolta noi arii de investigaţie pentru Fisc, iar asta înseamnă o povară administrativă suplimentară pentru contribuabili", a spus Anghel. Pe lângă inspecţiile fiscale pe rambursările de TVA, contribuabilii trebuie să se aştepte şi la impunerea de penalităţi în cazul declaraţiilor recapitulative.
„Ne aşteptăm ca inspectorii ANAF să dea o foarte mare importanţă declaraţiilor recapitulative. Se impune o penalitate de 2% din valoarea serviciilor intracomunitare nedeclarate. Dacă se realizează controale inopinate, amenda este asigurată", a precizat Anghel.
Dacă firmele contestă în instanţă amenzile aplicate de Fisc, trebuie să ia în calcul mai multe probleme de ordin practic, cum ar fi gradul ridicat de încărcare a instanţelor. Există 40 - 50 de cauze pe şedinţa de judecată, iar termenele sunt foarte lungi: re regulă, peste trei luni.
Penalităţi excesive
În condiţiile în care statul întârzie cu rambursarea TVA, autorităţile nu uită să perceapă penalităţi excesive firmelor care nu-şi achită obligaţiile fiscale la timp. Reprezentanţii Contexpert spun că România are, de departe, cel mai mare nivel al penalităţilor din UE, în condiţiile în care la capitolul inflaţie se află destul de aproape de nivelul celorlalte state.
Potrivit l