Biroul de la Bruxelles al WAZ, grupul de presa din care face parte si Romania libera, a realizat un interviu cu Günter Verheugen, fost Comisar European pentru Extindere si ulterior Comisar pentru Industrie, unul din cei mai activi sprijinitori ai Romaniei si Bulgariei in perioada in care cele doua tari isi negociau intrarea in UE.
Domnule Verheugen, UE descrie in mod invariabil cooptarea a zece tari foste comuniste, printre care cel mai recent Romania si Bulgaria, ca pe un mare success. Dumneavoastra, care ati condus departamentul extinderii UE in anii 1999-2004, considerati ca intr-adevar nu s-a facut nicio greseala si ca extinderea nu a fost pripita?
Poate ca va voi parea putin ipocrit, dar as vrea sa ma credeti ca eu nu vad aici niciun fel de greseala importanta. Extinderea a adus in mod ireversibil stabilitate democratica si prosperitate economica in acele tari iesite de dupa Cortina de Fier. As spune ca singurul caz problematic a fost Ciprul. Dar o extindere a Uniunii fara cooptarea Ciprului ar fi fost in mod sigur blocata de Turcia.
Unii spun astazi ca primirea Romaniei si Bulgariei a fost o greseala. In cazul acestor doua tari trebuie insa sa ne amintim ca invitatia de a incepe negocierile se baza pe considerente strategice. Era o intreaga strategie geopolitica in spate: ne aflam atunci in plin razboi in Kosovo. Principala noastra preocupare era stabilitatea regiunii. Astazi, multa lume a uitat asta. Romania si Bulgaria au fost niste actori esentiali pentru stabilizarea acelei parti vulnerabile a Europei.
Asta pentru ca cele doua tari nu au permis avioanelor rusesti sa le survoleze teritoriul pentru a ajunge mai repede in Kosovo?
Exact. Cele doua tari au facut atunci absolut tot ceea ce promisesera. Nici nu indraznesc sa incerc sa-mi inchipui ce s-ar fi intamplat in regiune daca Romania si Bulgaria nu primeau o p