Pentru acurateţea informaţiilor din cererea pentru sprijinul pe suprafaţă, marii fermieri din judeţ au solicitat deja userul şi parola pentru a completa electronic declaraţia de suprafaţă.
Urmând exemplul fermierilor europeni, care-şi completează de mai mulţi ani on line declaraţia de suprafaţă necesară pentru a primi sprijinul, o parte din fermierii doljeni au accesat aplicaţia IPA on line şi au completat electronic declaraţia respectivă, în vederea depunerii cererii de plată pentru schemele/măsurile de sprijin SAPS 2010. „Până acum, au solicitat userul şi parola pentru a accesa aplicaţia IPA on line (la adresa http://lpis.apia.org.ro/) peste 20 de persoane, majoritatea mari fermieri“, a declarat Veronica Cocoşilă, directorul coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, care a explicat că, în momentul în care intră în posesia acestor date, fermierii primesc şi sprijin tehnic din partea reprezentanţilor APIA.
„Utilizarea acestei aplicaţii nu condiţionează acordarea sprijinului pe suprafaţă“
Prin intermediul aplicaţiei IPA on line, fermierii pot realiza operaţiunile de identificare şi digitizare a parcelelor agricole, stabilindu-şi astfel declaraţia de suprafaţă. De altfel, unul dintre avantajele utilizării IPA on line constă în faptul că fermierul nu mai are nevoie de hărţi pe hârtie. Mai mult, în urma digitizării parcelei, sistemul măsoară şi afişează suprafaţa digitizată, iar pentru a verifica localizarea corectă a parcelei, solicitantul poate utiliza un instrument de măsurat. Dacă fermierul nu este sigur de localizarea parcelei, se poate deplasa în teren pentru a identifica anumite elemente de reper. „Utilizarea acestei aplicaţii nu este obligatorie şi nici nu condiţionează acordarea sprijinului pe suprafaţă. APIA a dezvoltat aplicaţia IPA on line pentru a veni în sprijinul fermierilor, ast