Guvernul Romaniei a aprobat, miercuri, noile norme ale programului Prima Casa, a anuntat premierul Emil Boc.
Potrivit spuselor sale, toti cei care isi doresc sa achizitioneze o casa terminata sau o casa "la rosu", nefinalizata, garantia va ramane la valoarea de 60.000 de euro.
Insa, clientii care doresc sa-si construiasca o locuinta noua, adica obtin o autorizatie de constructie dupa intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern, valoarea sumei garantata de stat se ridica la 70.000 de euro. HG va fi publica in Monitorul Oficial joi sau vineri, potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
"Avantajul major este ca cei care azi platesc 200 - 300 de euro ca si chirie pot sa plateasca rata la banca. Avansul minim pe care il cerem este de 5 la suta, nu 20 - 30%, ca in cazul creditelor ipotecare, si nu exista garantii suplimentare", a declarat Emil Boc, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca pentru asocierile de minim sapte persoane, care isi vor construi propriile locuinte, statul va garanta sume de 75.000 de euro.
Ce este nou in Prima Casa?
Potrivit lui Vladescu, persoanele care construiesc case de la zero vor primi o garantie, pe care o vor duce la banca, iar aceasta le va da imprumuturi pe faze de executie. Conditia initiala pentru obtinerea unui astfel de imprumut este ca persoana respectiva sa aiba deja terenul pe care va construi.
In plus, Boc a confirmat faptul ca locuintele ANL vor putea fi achizitionate prin intermediul programului Prima Casa, asa cum propusese ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea.
Ministrul Finantelor a adaugat ca, in acest an, suma totala pusa la dispozitie de stat pentru Prima Casa este de 700 de milioane de euro.
Totusi, dezvoltatorii imobiliari nu se arata extrem de incantati, cel putin deocamdata.