În loc să vorbească despre dragoste, Haitham îşi varsă năduful şi amărăciunea când aduce vorba de logodna sa cu Sarah.
Încheiată acum patru ani, încă nu s-a finalizat cu o căsătorie. De vină e tata socru, care impune mereu noi condiţii. „E o nebunie, se plânge Haitham. Socrii aşteaptă ca viitorii gineri să cumpere de toate pentru viitorul menaj: electrocasnice, rochie de mireasă, diademă din aur etc. Acum îmi cer să cumpăr o antenă parabolică, înainte să-şi dea consimţământul. Dacă n-aş fi fost atât de îndrăgostit, aş fi renunţat".
Şi alţi tineri sunt în situaţia lui Haitham. Furioşi, au decis să-şi creeze cont Facebook sub cuvântul de ordine: „Lăsaţi-le să devină fete bătrâne!" Numărul internauţilor înscrişi sporeşte pe zi ce trece. Inspiraţi de o campanie pe aceeaşi temă, lansată în Arabia Saudită, tinerii egipteni vor să declanşeze de la 1 martie o grevă a căsătoriilor, pentru 30 de zile. „Nu mai vrem ca mariajul să însemne o afacere pentru unii şi datorii pentru alţii", spun ei.
Şi în privinţa petrecerii de nuntă sunt probleme. Înainte, mariajul nu era recunoscut decât după o petrecere de trei zile, unde trebuia invitată toată comunitatea. Thamer, 28 de ani, a redus cheltuielile de nuntă pentru a cumpăra televizorul şi DVD-ul cerute de socru. „La capătul a doi ani, am fost pe punctul de a rupe logodna din cauza socrilor care ţineau morţiş la o petrecere într-un hotel de lux. Le-am spus să aleagă: ori petrecere, ori DVD. N-ai ce face, e legea celui mai puternic". Anumite lucruri nu sunt, însă, negociabile.
Shaima, 26 de ani, explică: „Sunt logodită cu un medic, cu o situaţie financiară modestă. Îl iubesc şi am acceptat să locuim împreună la mama lui. Nunta va fi amânată până când va avea destui bani să-mi cumpere diadema din aur". Preţul unei astfel de bijuterii tradiţionale e egal cu prima rată pentru un apartament.
Oricât ar fi de n