CEC Bank a ajuns la sfarsitul anului trecut la active de 20,9 miliarde de lei (circa 5 miliarde de euro), in crestere cu 57% fata de decembrie 2008, in conditiile in care portofoliul de credite s-a majorat cu 13,6%, pana la 9,2 miliarde de lei, restul cresterii venind in principal din plasamentele in titluri de stat.
Creditele acordate companiilor au urcat de la 2,9 mld. lei la 4,2 mld. lei, unul din principalele domenii finantate fiind agricultura si sectoarele conexe.
"Sectorul IMM-urilor, agricultura si administratiile publice locale au contribuit substantial la cresterea creditarii anul trecut. Pentru 2010, vom continua aceeasi politica de creditare si tintim o crestere cel putin la nivelul anului trecut", a declarat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele CEC.
Banca a dat anul trecut peste 18.000 de credite noi, cu o valoare totala de 1,9 mld. lei, o treime fiind acordate in agricultura. Pe segmentul populatie creditarea a fost foarte slaba din cauza cererii ca si inexistente, a mai spus Ghetea.
In acelasi timp, CEC a restructurat imprumuturi de 530 mil. lei, restructurarile vizand atat clientii aflati in dificultate, cat si pe cei cu potentiale probleme.
"Solutiile de restructurare sunt individuale si merg de la rescadentare pana la acordarea unei perioade de gratie de pana la 12 luni, in care debitorul este scutit de plata principalului", a declarat Doina Topala, directorul directiei IMM-uri din CEC Bank.
Peste 80% din portofoliul de credite pentru companii, este reprezentat de imprumuturi acordate IMM. De asemenea, banca a dat anul trecut 25 de credite autoritatilor publice locale, valoarea acestora ridicandu-se la 113 mil. lei.
Gradul de provizionare (ponderea provizioanelor in total imprumuturi - n. red.) inregistrat de CEC era la sfarsitul anului trecut de 5,7%, sub media de 7,4% din sistemului bancar, mai spune Topala.