În ţara noastră ar putea fi construită o instalaţie subterană pentru depozitarea deşeurilor nucleare din întreaga Uniune Europeană.
În ţara noastră trebuie construite două depozite pentru deşeurile care provin de la centrala de la Cernavodă, în următoarele decenii. Construcţia acestora va urma normele internaţionale în domeniu, unul dintre cele mai strict reglementate, după cum a explicat pentru evz.ro Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Fizică Nucleară.
La nivel internaţional, problema deşeurilor radioactive este intens dezbătută. Deşi, există propuneri privind construcţia unor depozite la nivel regional, Zamfir consideră că fiecare stat ar trebui să îşi gestioneze singur deşeurile radioactive.
FOTO evz.ro
Alexander McQueen
Legislaţia naţională interzice importul de deşeuri radioactive. Deşi face parte din grupul ERDO (European Repository Development Organisation), alături de Olanda, Italia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria, România nu şi-a asumat niciun angajament cu privire la găzduirea unui depozit pentr deşeurile radioactive. Membrii ERDO analizează, la modul teoretic, fezabilitatea punerii în practică a acestei idei de depozit regional, punerea ei în practică fiind în realitate foarte dificilă datorită, în primul rând, cadrului legislativ existent la acest moment, se arată într-un comunicat remis de Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive.
"Opinia publică din România poate primi asigurări ca nu s-au luat niciun fel de angajamente la nivel internaţional privind depozitarea de deşeuri radioactive ale altor ţări în România", a declarat preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive, Ion Năstăsescu.
Totuşi, documentul ar putea fi aprobat de Comisia Europeană până la sfârşitul anului, informează publicaţia britanică Times. O nouă rundă de negocie