Guvernul elen a primit de la UE doar o lună pentru a arăta că aplică, cu succes, măsurile ce vizează reducerea uriaşului deficit bugetar, potrivit documentului dat publicităţii ieri, după Consiliul miniştrilor de finanţe.
Mai mult, oficialii UE îi presează pe greci să pregătească noi măsuri de austeritate, pentru echilibrarea bugetului şi pentru calmarea „pieţelor iraţionale”, sugerând şi care ar putea fi aceste măsuri.
Deşi se confruntă cu protestele bugetarilor, Atena a promis că va pregăti astfel de măsuri suplimentare, în cazul în care vor fi necesare. Grecia încearcă astfel să-şi restabilească credibilitatea zdruncinată de informaţiile potrivit cărora a falsificat statisticile pentru a masca cifra reală a deficitului, de 12,7% din PIB.
Ce nu vor contribuabilii
Miniştrii de finanţe din UE nu au suflat un cuvânt despre măsurile specifice de salvare a Greciei de la un eventual faliment, ba dimpotrivă. Într-un interviu pentru postul de radio „Deutschlandfunk”, preşedintele Eurogroup, Jean Claude Juncker, a avertizat că cetăţenii germani, belgieni sau olandezi nu sunt pregătiţi să intervină financiar pentru a corecta eşecurile politicii bugetare elene.
În schimb, Juncker a apreciat că Grecia ar trebui să se concentreze asupra reducerii cheltuielilor, dar şi asupra unor măsuri care ar creşte veniturile bugetare. Printre măsurile sugerate se află creşteri ale taxelor şi noi accize pentru produse de lux, inclusiv maşini.
Cei care au condus, ieri, grupul de presiune la adresa Atenei au fost miniştrii de finanţe din Germania, Suedia şi Austria. Oficialii europeni au atras atenţia Greciei că ar putea urma exemplul Irlandei şi al Letoniei, care au implementat deja măsuri radicale de reducere a cheltuielilor bugetare, fără a aştepta îndemnul Bruxelles-ului.
30 de zile
ar