Lichidarea patrimoniului Exfor, fosta centrală a lemnului, a încăput pe mâna unor killeri cu puternice legături în mediul politic. Subevaluate, bunurile au fost vândute unui crescător de porci din Fierbinţi - Ialomiţa. Micii afacerişti de pe platforma societăţii au fost aruncaţi în drum, lichidatorul - SC Finconta - cerând în instanţă anularea contractelor de vânzare-cumpărare.
Lichidarea societăţilor comerciale aflate în faliment, procedură menită să salveze ce se mai poate salva dintr-o firmă, s-a dovedit o afacere bănoasă doar pentru firmele de lichidare. Toţi ceilalţi implicaţi în acest proces, inclusiv statul, nu au decât de pierdut. Cazul Exfor Bucureşti este elocvent din acest punct de vedere.
CONTRACTE ANULATE
La începutul anilor 2000, Exfor Bucureşti, fosta centrală a lemnului transformată în societate comercială, nu a putut evita falimentul şi a fost introdusă de Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS) în lichidare judiciară. Dar, înainte de asta, încercând să se redreseze financiar, Exfor a vândut o parte din active, pe care le închiriase deja unor privaţi, şi în care aceştia desfăşurau diferite activităţi de producţie. În anul 2006, Finconta Cosulting SRL, lichidatorul numit de judecătorul sindic, a scos la vânzare în bloc activele Exfor, inclusiv activele deja cumpărate cu acte în regulă de micii investitori. Este vorba despre opt SRL-uri care s-au trezit chemate în instanţă pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare, încheiate legal cu APAPS (actuala AVAS). Unul dintre avocaţii firmei de lichidare Finconta declara deunăzi cu cinism pe holurile Tribunalului Bucureşti: "Interesul meu este să execut cât mai mulţi şi cât mai repede, pentru a-mi încasa comisionul". Printre motivele invocate de Finconta în tribunal, pentru anularea unor contracte, se numără şi faptul că licitaţia