Brânzeturile „Sălăuţa" şi „Poiana" au fost înregistrate la Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti. Produsele sunt preparate în Năsăud şi Rebrişoara, după reţete tradiţionale şi sunt 100% naturale. Atestatul de la ONPTER le foloseşte producătorilor pentru a se menţine pe piaţă
Şapte produse tradiţionale bistriţene fabricate de doi producători sunt marcă înregistrată.Telemeaua, caşul gras şi brânza de burduf Sălăuţa, alături de aceleaşi sortimente şi caşcavalul din gama Poiana din Rebrişoara au devenit marcă înregistrată la categoria produse tradiţionale. Înscrierea celor şapte sortimente pe bază de lapte în Registrul naţional al produselor tradiţionale conferă titularilor drepturi exclusive de utilizare a respectivelor mărci pe piaţa Uniunii Europene.
Deocamdată sunt omologate numai lactatele
Preparate doar cu lapte, cheag şi sare şi procesate manual, brânzeturile de pe Valea Someşului se menţin pe piaţa din România datorită calităţilor „eco". Marca „Sălăuţa" aparţine lui Ioan Zagrai, un producător din Năsăud. A numit-o aşa deoarece colectează laptele în mare parte de la oamenii de pe Valea Sălăuţei. A început afacerea cu lactate în ʼ98, iar atestarea produselor sale ca fiind tradiţionale şi perfect naturale i-au asigurat supravieţuirea pe piaţă.
„Avem o chestie mai bună la vânzare. Altfel e privită marfa. Toată lumea ar băga o marfă mai bună şi oamenii vor să consume mai mult produse tradiţionale", spune Zagrai. Acesta îşi distribuie produsele în special în sudul ţării, unde se luptă cu marfa importată din Bulgaria. „Produsele care vin din Bulgaria ne fac mare concurenţă, pentru că sunt mai ieftine, deşi la noi calitatea este mai bună", mai spune producătorul. Ideea de a-şi înregistra produsele la ONPTER i-a venit după ce a vizitat fermele unor prieteni din Olanda.
Posesorul brandului „Poiana", Viorel Clapău, a