Patronatul Presei Române (PPR) şi Patronatul Presei din România – Romedia cer renegocierea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media. Cele două patronate consideră că prevederile exagerate ale actualului contract îngreunează supravieţuirea şi menţinerea pe linia de plutire a majorităţii companiilor de presă.
Patronatul Presei Române (PPR) şi Patronatul Presei din România -Romedia au emis ieri un comunicat prin care cer Ministerului Muncii accelerarea renegocierilor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media. Semnatarii comunicatului sunt preşedintele PPR, Cosmina Noaghea (Publimedia), şi preşedintele Romedia, Teodor Vasiliu. Actualul contract a fost încheiat în 2005 şi este valabil până în 2011, fiind negociat de Patronatul Presei din România - Romedia, MediaSind şi de Uniunea Naţională a Patronatelor din România.
PPR şi Romedia au făcut această solicitare din dorinţa de a modifica anumite clauze ale contractului ce sunt „imposibil de aplicat", mai ales în contextul economic actual. Patronatele atrag atenţia că aceste prevederi determină închiderea de companii, scăderea numărului de angajaţi cu cărţi de muncă şi creşterea ratei şomajului în industria mass-media.
„Hărţuirea la care sunt supuse trusturile de presă prin controalele repetate ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, în Bucureşti şi în ţară, şi interpretarea abuzivă a clauzelor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media şi prin comunicatele de presă ale MediaSind cu privire la aplicabilitatea acestui contract induc o anumită stare de teamă în industria mass-media şi generează o percepţie greşită cu privire la trusturile de presă, afectând imaginea şi stabilitatea acestora", se spune în comunicat.
Cosmina Noaghea, preşedintele PPR Foto: Agerpres
PPR şi Romedia se declară îngrijorate faţă de „grava cri