Scriitorul britanic de fantasy Terry Pratchett, care suferă suferă încă din 2007 de o formă rară de Alzheimer, făcea luna trecută lobby pentru moartea asistată în direct la BBC, spre stupefacţia conservatorilor britanici.
“Voi muri înainte ca boala să treacă la atacul definitiv, se va întâmpla acasă la mine, într-un scaun, pe pajişte, cu un coniac în mână pentru a spăla orice va presupune verisunea modernă de “cocktail Brompton” pe care mi-o va procura un doctor dispus să ajute. Şi aşa, ascultând Thomas Tallis pe iPod, voi apuca strâns mâna Morţii, vom da noroc”, spunea Sir Pratchett.
Un caz mult mai şocant s-a petrecut însă la BBC marţi seară. Prezentatorul de ştiri Ray Gosling a povestit în direct, marţi seară la TV, miercuri dimineaţă la radio ca să fie bine înţeles, cum şi-a ucis iubitul homosexual. „Poate că este timpul să vă împărtăţesc un secret pe care l-am ţinut destul de mult timp. Am omorât pe cineva odată… Era tânăr, fusese iubitul meu şi se îmbolnăvise de SIDA. La spital, într-o după-amiază foarte fierbinte, medicul mi-a spus că nu se mai poate face nimic, iar tânărul era acela suferea cumplit din cauza durerii. I-am spus doctorului să mă lase puţin cu el. Am luat perna şi i-am ţinut-o pe faţă până a murit. Doctorul, când s-a întors, a constatat că era mort“, a povestit Gosling cu ochii în lacrimi. Macabra dezvăluire a avut loc chiar în cadrul unui documentar difuzat de postul britanic de televiziune care avea ca temă chiar moartea, transmis dintr-un cimitir.
Evident, Gosling a fost arestat în acestă dimineaţă şi riscă 14 ani de închisoare. Ştiristul BBC este deja istorie, dar dezbaterea despre moartea asistată aproape că bate discuţiile despre criză şi fotbal în Marea Britanie.
Ceea ce nu se întâmplă în SUA, americanii fiind mai preocupaţi de apocalipsă decât de moartea individuală, indiferent cum ar fi ea. Pe site-uri se