Romania nu are in vedere sa importe sau sa depoziteze deseuri radioactive provenite din alte tari ale Uniunii Europene, spune Consiliul National pentru Controlul Activitatii Nucleare, dupa ce publicatia britanica Times a scris ca Romania ar putea fi unul dintre cele opt state europene care negociaza depozitarea pe teritoriul sau a deseurilor nucleare produse de alti membrii UE.
"Legea 111/1996 spune ca Romania nu importa deseuri nucleare, iar aceasta prevedere legala este inca in vigoare", a declarat, pentru Romania libera, presedintele CNCAN, Vajda Borbala.
Times a relatat ca Romania, Italia, Polonia, Olanda, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria sunt incluse intr-un proiect al Comisiei Europene care vizeaza transportul si depozitarea deseurilor nucleare
Borbala a explicat ca este vorba de Organizatia Europeana pentru Dezvoltarea Depozitarii (ERDO), un grup de lucru al mai multor tari europene, format la inceputul anului 2010. Discutiile sustinute in acest cadru s-au referit, printre altele, la siguranta depozitelor de materiale nucleare, la atitudinea populatiei statelor membre fata de depozitarea acestui tip de materiale si la obligatiile financiare care revin fiecarui stat, potrivit lui Borbala.
Presedintele CNCAN a mai precizat ca ERDO urmeaza Planului Strategic pentru Implementarea Depozitelor Europene Regionale (SAPIERR), o strategie care a fost finalizata printr-un studiu la care au participat 21 de tari membre.
Conform siteului independent World Nuclear News, atat ERDO, cat si SAPIERR se refera la dezvoltarea de depozite comune pentru deseurile nucleare in tarile Uniunii Europene. Acelasi site scrie ca Romania se numara printre cele 14 tari europene care sustin construirea unor astfel de depozite comune.
Deocamdata insa, a clarificat Borbala, in Romania exista doua depozite pentru dese