După cinci ani de absenţă, Statele Unite vor avea din nou un ambasador la Damasc, semn al încălzirii relaţiilor siriano-americane. Preşedintele Barack Obama a numit un diplomat de carieră în acest post sensbil, numire ce mai trebuie acum validată de Congresul de la Washington. În cazul în care numirea va fi aprobată de Senatul american, Robert Ford va fi primul ambasador american la Damasc, de când Washingtonul l-a rechemat acasă pe predecesorul acestuia, în urma asasinării premierului libanez Rafic Hariri, în 2005, asasinat în care se bănuieşte că a fost implicată şi Siria, acuzaţie dezminţită de Damasc.
După cinci ani de absenţă, Statele Unite vor avea din nou un ambasador la Damasc, semn al încălzirii relaţiilor siriano-americane. Preşedintele Barack Obama a numit un diplomat de carieră în acest post sensbil, numire ce mai trebuie acum validată de Congresul de la Washington.
În cazul în care numirea va fi aprobată de Senatul american, Robert Ford va fi primul ambasador american la Damasc, de când Washingtonul l-a rechemat acasă pe predecesorul acestuia, în urma asasinării premierului libanez Rafic Hariri, în 2005, asasinat în care se bănuieşte că a fost implicată şi Siria, acuzaţie dezminţită de Damasc.
Analiştii remarcă faptul că de când a sosit Barack Obama la Casa Albă, acum 13 luni, relaţiile dintre Washington şi Damasc s-au ameliorat simţitor. În particular, de un an încoace, se observă o multiplicare a vizitelor unor responsabili americani în Siria, ultima fiind cea a lui William Burns, înalt responsabil din Departamentul de Stat american, aşteptat la Damasc ca să "aprofundeze dialogul în toate punctele cu probleme".
Administraţia Obama ar căuta astfel să stabilizeze regiunea, să relanseze eforturile de pace şi totodată să izoleze Iranul. Până acum, Siria şi Iranul erau considerate ca fiind principalii susţinători ai mişcării libanez