Mulţi angajaţi de la stat s-au revoltat după ce au constatat că au primit lefuri mai mici în 2010. Ministerul Muncii a raportat ieri în Guvern că isteria bugetarilor cu bani mai puţini la salariu s-ar fi produs din „greşelile contabililor“. În fapt, tăierea sporurilor e principala cauză.
Citeşte şi:
De la 1 martie încep protestele sindicale
Premierul Emil Boc spunea, în septembrie 2009, că odată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării unice, respectiv 1 ianuarie 2010, „niciun angajat din România care lucrează la stat nu va suferi o diminuare a veniturilor salariale". Declaraţia premierului se dovedeşte a fi însă adevarată doar pe jumătate.
Mai puţin cu 500 de lei
Funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Timiş susţin că legea nou intrată în vigoare le-a golit pe nedrept buzunarele. Jana Lavrits, purtător de cuvânt al instituţiei, spune că în luna decembrie consilierii judeţeni au votat anularea tuturor sporurilor. "Iar toţi cei care am câştigat sporuri salariale în instanţă am rămas fără ele. Salariul meu s-a diminuat cu aproximativ 500 de lei din cauza acestei decizii", a explicat Lavrits.
Şeful serviciului financiar-contabil al Consiliului Judeţean Timiş, Petru Borza, susţine că nu s-a făcut nicio greşeală de calcul şi că legea a fost aplicată corect. "Serviciul personal a făcut reîncadrarea, noi am făcut calculul. S-au tăiat doar sporurile care nu aveau corespondent în lege", a spus Borza.
Şi funcţionarii publici de la Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) au primit bani mai puţini. „Este vorba despre diminuări salariale de 40%. Dar mai mult ca sigur nu ştim noi să citim legea", a declarat sarcastic Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al CJ Constanţa.
Directorul general al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, Romulus Mincă, susţine că s-au făcut reîncadrările pe funcţii f