Băncile au adus în România anul trecut circa 500 milioane euro, sub formă de capital şi împrumuturi subordonate, consolidând astfel solvabilitatea, a declarat, ieri, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Petre Bunescu.
"Băncile au adus în România anul trecut circa 500 de milioane euro, sub formă de capital şi împrumuturi subordonate, consolidând astfel solvabilitatea", a spus Bunescu, care este şi director general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale.
Bunescu a apreciat că aceasta este o situaţie pozitivă, care indică faptul că băncile vor să-şi continue activităţile pe plan local. În acelaşi timp, acesta a precizat că 325 mil. euro au reprezentat majorări de capital.
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), rata solvabilităţii (raportul dintre fonduri proprii şi active ponderate în funcţie de riscuri) în sistemul bancar a crescut de la 13,77% la 14,03% la finele anului trecut, în timp ce indicatorul privind lichiditatea imediată a urcat de la 34,43% la 35,26%.
Testele de stres realizate anul trecut de BNR pe baza datelor financiare de la sfârşitul lui 2008 indicau o nevoie de capital suplimentar pentru băncile comerciale de cel mult 1 miliard de euro, odată cu majorarea, în luna septembrie 2009, a limitei de solvabilitate de la 8% la 10%.
BNR s-a angajat, atât în acordul cu FMI, cât şi în cel semnat cu Uniunea Europeană, să determine necesarul de capital suplimentar pentru băncile comerciale, pe baza testelor de stres, astfel încât să se asigure că rata de solvabilitate a fiecărei instituţii va fi menţinută peste 10%, nivel cu două puncte procentuale peste limita minimă legală în vigoare, de 8%.
După încheierea acordului de finanţare internaţională cu România, FMI şi Comisia Europeană au obţinut acordul scris al primelor nouă bănci străine în funcţie de activele deţinute în România să-şi menţină e