Anunţul Centrului European de Monitorizare a Drogurilor şi al Centrului pentru Controlul Bolilor Transmisibile că pe piaţă circulă heroină contaminată cu antrax le-a lăsat rece pe autorităţile române din domeniul sănătăţii. Sursa: NorthFoto
Informaţia nu a ajuns şi la medicii care ar trebui să îngrijească posibilele cazuri.
Un dezastru dacă heroina contaminată ajunge la noi
La Centrul român pentru Controlul Bolilor Transmisibile nu s-a auzit avertismentul european. „Nu ne ocupăm. Întrebaţi la poliţie, la cei cu drogurile”, ne-a declarat şefa centrului, Adriana Pistol.
Specialiştii în tratamentul dependenţei avertizează că dacă această heroină ajunge pe piaţa de la noi ar însemna un dezastru, în condiţiile în care mare parte dintre consumatori ajung greu la specialiştii care ar putea depista primele simptome ale bolii.
„Principala problemă a consumatoilor de la noi în accesarea tratamentului nu e atât teama că ar putea ajunge în puşcărie, ci faptul că nu au unde să se ducă. Potrivit ultimelor statistici acceptate de guvern, doar în Capitală sunt 15.000 de consumatori de heroină injectabilă. Asta, în condiţiile în care centrele de stat şi cele private au aproximativ 900 de locuri”, spune psihiatrul Eugen Hriscu.
Practic, la primele simptome, consumatorii care ar putea avea antrax ar merge la centrele pentru toxicomani, unde au puţine şanse să primească ajutor.
„Vor ajunge la spital când nu mai sunt prea multe de făcut pentru ei... Riscul de mortalitate e mai mare la noi decât în alte state UE, care-şi protejează consumatorii. Ca să nu mai vorbim despre faptul că în cazul celor decedaţi nu se mai fac teste de antrax, iar decesul va fi pus pe seama unei supradoze”, au explicat surse medicale.
„Problema e gravă în măsura în care statului român nu-i pasă de toxicomani.