Argentina încearcă să împiedice companiile britanice să exploateze rezervele de ţiţei, estimate la 60 de miliarde de barili. Argentina a impus o blocadă asupra transporturilor navale între coastele sale şi Insulele Malvine.
Potrivit unui decret emis marţi seară de preşedintele argentinian Cristina Kirchner, toate vasele ce navighează prin apele pe care şi le-a atribuit Argentina trebuie să deţină un permis emis de Buenos Aires. Este vorba de 1.700.000 de kilometri pătraţi de ocean din zona Insulelor Malvine, teritoriu britanic ce constituie obiectul unor revendicări depuse la ONU de către Argentina în aprilie anul trecut.
Măsura ar putea adânci scandalul privind pretenţiile conflictuale la rezervele de petrol ce se află în apele teritoriale ale insulelor, în condiţiile în care Marea Britanie se pregăteşte să înceapă forajele în zonă.
Războiul dintre Marea Britanie şi Argentina privind Insulele Malvine (numite de britanici Falklands) s-a încheiat acum 28 de ani, însă tensiunile au persistat, ele căpătând şi o dimensiune economică după descoperirea potenţialelor rezerve de petrol în 1998.
800 de kilograme de documente
Argentina a protestat recent faţă de planul Marii Britanii de a începe explorările în ocean, în apropierea insulelor. Decretul emis marţi este echivalent cu măsura de a controla întregul trafic din America de Sud către insule, care include şi transportul unei platforme de exploatare a petrolului care ar fi trebuit să ajungă ieri şi să intre în funcţiune în 2011.
Argentina a înaintat la ONU 800 de kilograme de documente justificative, pe baza cărora a emis pretenţii de suveranitate asupra Insulelor Malvine şi a apelor teritoriale. În decembrie, Argentina a adoptat o lege prin care pretinde că insulele îi aparţin, la fel ca şi alte teritorii britanice din zonă. „Orice ambarcaţiune care vrea să traverseze zona dintre portur